Těžba, mining - část 1. Úvod

Každá virtuální měna lze získávat několika způsoby. Prvním z nich je zakoupení tokenů před oficiáním spuštění měny. Druhým je zakoupení již existující měny na některém z marketů (burzy nebo směnárny) a třetím je těžba. Existují také alternativní způsoby, jako je sbírání faucetů, Openbazar, cloudová těžba aj.

Těžba kryptoměny znamená ve své podstatě potvrzování proběhlých transakcí v blockchainu (účetní knize kryptoměny). Těžaři jsou za tuto činnost odměňováni malými dílky těžené kryptoměny. Těžební výpočty může provádět počítač nebo optimalizované zařízení a to v závislosti na tom o jakou virtuální měnu se jedná a v jaké fázi obtížnosti se těžba měny právě nachází. Rychlost výpočtů se vyjadřuje v H/s (Hash za sekundu).

Těžba MONERA

Jelikož optimalizovaná zařízení používají algoritmus SHA-256 pro těžbu samotného Monera zbývají architektury postavené na běžných osobních počítačích. Těžba Monera také vyžaduje hodně paměti a to bylo od začátku úmyslem vývojového týmu. Již v předchozím článku bylo řečeno, že není žádoucí aby těžba padla do rukou velkých asijských továren. Těžba u Monera se počítá v řádech stovek h/s za grafickou kartu, např. RX580 je to 700-800 H/s (v závislosti na modelu GPU, její paměti, taktování a těžebním software). U jiných měn jsou jednotky např. MH/s.

Porovnání výtěžnosti jednotlivých virtuláních měn:

https://www.coinwarz.com/cryptocurrency

Mining pool

Sólo těžba je během na dlouhou trať a dříve nebo později to vzdáte. Pokud není dny a týdny vidět řádné výsledky obrátíte se na težbu v poolu. Tu bychom samozřejmě i doporučovali. Celá věc funguje tak že svoje výpočty odevzdáváte do poolu společně s ostatními a díky spojení máte větší šanci na nalezení bloku. Po nalezení bloku se odměna rozdělí podle vámi přispěného podílu na výpočetním výkonu (tzv. share). Přehled Monera poolů naleznte na adrese http://moneropools.com.

Elektřina

Při těžbě hrají velmi podstatnou roli náklady na elektrikcou energii. Zařízení na kterých těžíte pracují 24 hodin denně a proto je potřeba toto vzpomenout. Doporučoval bych zřízení nízkého tarifu nebo fotovoltaické elektrárny. Dále řádný propočet počtu zařízení, dimenzi vnitřní el. sítě, řádné jištění jednotlivých okruhů, dimenzi hlavního jističe, proudový chránič, přepěťovou ochranu el. sítě, přepěťovou ochranu kabelu s konektory RJ45 a mnoho dalšího.

Hardware

Může probíhat pomocí proceroru CPU nebo grafické karty GPU. CPU je méně výkonná, ale možná. GPU těžba je výkonná hlavně díky tomu, že umožňuje řadit více grafických karet za sebou do takzvaných rigů. O těchto zařízeních si můžeme někdy napsat a datailněji si o nich povědět.

Odměny z těžby

Výsledek těžby si můžete nechat vyplatit v konkrétní měně, kterou těžíte nebo rovnou prodat výsledek těžby a získat tak bitcoiny. Záleží na vás jakou formu zvolíte, ale je třeba zvážit jaká je situace na trhu a zda se vyplatí tu či onou měnu prodávat. Zda není lepší ji podržet a vyčkat na vhodnější chvíli k prodeji.

Software pro težbu Monera

Toto je velmi rozmanitá věc, protože vše záleží jaký operační systém a jaký hardware k těžbě používáte. Nejčastěji používanými operačními systémy pro těžbu Monera jsou systémy Windows a Linux. Nejběžněji používané grafické karty pro těžbu Monera jsou produkty značek AMD a NVIDIA. Po volbě těchto dvou parametrů volíte dále program, kterým provádíte samotnou těžbu (např. CC miner).

Po volbě tohoto třetího parametru je řeba vytvořit config file nebo tzv. spouštěcí parametry pro daný těžební software. Posléze provést registraci na poolu a doplnit config file o příslušné parametry poolu (pozn. Existují pooly kde lze těžit anonymě).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *